DENDAM

DENDAM Sinopsis DendamKhalil Gibran seorang billionaire yang mempunyai ramai kroni dalam bidang politik jenayah dan penguasaan Ramai wanita ingin menjadi miliknya walau bergelar simpanan dan Khalil Gibran

  • Title: DENDAM
  • Author: Affifudin Omar
  • ISBN: 9789671038437
  • Page: 432
  • Format: Paperback
  • Sinopsis DendamKhalil Gibran seorang billionaire yang mempunyai ramai kroni dalam bidang politik, jenayah dan penguasaan Ramai wanita ingin menjadi miliknya, walau bergelar simpanan dan Khalil Gibran memenuhisetiap impi mereka.Dia mula menjadi zalim dan ganas apabila dia melihat kekejaman yang pernah dilakukan ke atas ayahnya Kariernya bermula sebagai anggota keselamSinopsis DendamKhalil Gibran seorang billionaire yang mempunyai ramai kroni dalam bidang politik, jenayah dan penguasaan Ramai wanita ingin menjadi miliknya, walau bergelar simpanan dan Khalil Gibran memenuhisetiap impi mereka.Dia mula menjadi zalim dan ganas apabila dia melihat kekejaman yang pernah dilakukan ke atas ayahnya Kariernya bermula sebagai anggota keselamatan yang terkenal dengan teknik interogasi yang ekstrem Kemudian, kejayaan awal empayar bisnesnya adalah melalui cara cara haram.Tetapi dia mula insaf apabila hatinya mengenal kasih sayang dan cinta Sifat kemanusiaan rupa rupanya masih wujud dalam dirinya Khalil Gibran ingin menjadi manusia baru Berjayakah dia lari sepenuhnyadari sifat lamanya Atau apakah DENDAM akan terus bertakhta _________________Novelis Afifuddin OmarAffifudin Omar dilahirkan di Jitra, Kedah Berpendidikan Inggeris di dalam bidang Sains Pertanian Sains Sosial sehingga mencapai Ijazah Doktor Falsafah Beliau mula menulis novel dalam Bahasa Melayu pada tahun 2009, dan Dendam merupakan novelnya yang keenam Novel novelnya bertemakan persoalan persoalan ekonomi, politik dan sosial masyarakat Melayu.Editor Khairulnizam BakeriCetakan Pertama Jun 2011

    Emosi Di Blur Infotainment, IG Lambe Turah Pasang Gosip artis kali ini bawa bahasan soal Emosi Di Blur Infotainment, IG Lambe Turah Pasang Watermark Balas Dendam Lambe Turah sendiri memang akun gosip online yang jadi referensi banyak media H untuk mencari kasak kusuk mengenai selebritis tanah air. Potret candid dari hengpong jadul admin LT yang belum pernah terpublikasikan P memang menjadi andalan sang IG Gosip Blog Gadis Hornee Dendam Jejaka. Aku bekerja dijabatan kerajaaan di kl.Aku menyewa di satu kawasan perumahan kos rendah.Oleh kerana isteriku adalah seorang suri sepenuh masa maka jiran ku yang mempunyai anak yang belum sampai setahun telah menyuruh isteri ku menjaga anaknya kerana pada masa tu susah untuk mencari pengasuh tambahan pula mereka berdua bekerja.Di kl masa untuk keluar rumah adalah seawal .oopg maka Jari Jemari Iman Lily PROJEK E CERPEN DENDAM VS CINTA Nadeelah bangkit dari posisinya Dia mendatangi suaminya yang duduk di birai katil itu Dia merapapatkan muka mereka Kau perdaya mak bapa aku, kau cakap aku ni dah terlanjur dengan kau. Lirik Kemaafan Dendam Yang Terindah Aishah Lirik Lirik Kemaafan Dendam Yang Terindah Aishah Kehangatan mentari ku rasakan Tak sehangat api perbalahan Ku ketuk pintu hati Senyap dan s Menghilangkan Benci Dan Dendam Dengan Petunjuk Quran dan Saudaraku, sebagai seorang muslim tentunya kita berpegang dengan dalil dan aturan yang telah ditetapkan untuk kita, kita tentunya menjadikan al quran sebagai kitab pedoman hidup yang didukung dengan hadist dari Rasulullah. Tutur Tinular XIX eps Dendam Arya Dwipangga YouTube Jun , Kisah ini menceritakan tentang perjalanan hidup dan pencarian jati diri seorang pendekar yang berjiwa ksatria bernama Arya Kamandanu akan keagungan Tuhan Yan Politik dendam, perebutan kuasa ancam kestabilan politik KUALA LUMPUR Mac Perjuangan politik berpaksikan kepada dendam dan perebutan kuasa akan menimbulkan fenomena permusuhan sesama sendiri sekali gus mengancam kestabilan politik negara Ketua Pengarah Jabatan Kemajuan Islam Malaysia Jakim , Tan Sri Othman Mustapha berkata, menurut pandangan Imam Dendam punca Siti Masitah dibunuh Jenayah Utusan Online KUANTAN Feb Dendam dan marah dengan keluarga Siti Masitah Ibrahim, , dipercayai menjadi punca kanak kanak perempuan berkenaan dibunuh oleh suspek yang dikenali mereka Kanak kanak berketurunan Kemboja berkenaan dipercayai dipukul dengan objek tumpul di bahagian kepala oleh suspek berusia Dendam, marah keluarga punca Siti Masitah dibunuh DENDAM dan marah kepada keluarga dipercayai menjadi punca kepada pembunuhan kejam kanak kanak perempuan berusia tahun, Siti Masitah Ibrahim. UNBOXING UNOFFICIAL BOOK BTS_TATYWD YouTube Jan , Buku pertama yang ditulis oleh leader BAIA BTS ARMY Indonesia Amino yaitu kak Shifra Lushka Instragram BAIA http

    • Unlimited [Manga Book] ↠ DENDAM - by Affifudin Omar ↠
      432 Affifudin Omar
    • thumbnail Title: Unlimited [Manga Book] ↠ DENDAM - by Affifudin Omar ↠
      Posted by:Affifudin Omar
      Published :2018-012-13T01:32:24+00:00

    One thought on “DENDAM”

    1. Melihatkan tajuknya aku kira ia akan jadi perkara yang sangat mengerikan. Tetapi penulis menterjemahkan cerita dendam itu secara minima. Simple and straight forward. Tiada twist yang mengujakan. Klimaksnya pun macam ada-ada-tiada saja. Kisah bermula apabila ayah Khalil Gibran menjadi cacat kerana dipukul oleh Sarjan Mejar Samad. Dia menyimpan dendam terhadap polis yang mengganyang ayahnya. Dalam melunaskan dendamnya, Khalil Gibran menjadi polis. Dendam menjadikan watak Khalil Gibran buas, ganas, [...]

    2. Novel Fixi ini memaparkan kisah kehidupan Khalil Gibran seorang anggota Polis sehinggalah dia menjadi tokoh yang berjaya. Ia memaparkan DENDAM Khalil Gibran terhadap orang2 yang berkuasa, setelah melihat kekejaman orang2 tersebut terhadap ayahnya, hingga menyebabkan ayahnya menjadi OKU…malahan ayahnya menggalakkan pembalasan secara berhemah terhadap orang2 tersebut…Kehidupan Khalil yang sedikit lalai terhadap tanggungjawab Pencipta di paparkan dalam novel ini…zina, curang, & rasuah mer [...]

    3. Dendam bukanlah kegemaran ramai bagi sesetengah pembaca FIXI. Ia tiada keterujaan dan mendatar dalam sepanjang perjalanan naratifnya. Mungkin permulaan perlahan membunuh pembacaan mereka yang mengharapkan kelainan seperti yang biasa FIXI terbitkan. Aku juga tak terkecuali memberi pendapat serupa semasa cuba menghadamnya. Namun selepas menyelesaikan buku ini, ada beberapa point yang menarik dipertontonkan dan tidak mendatangkan kerugian untuk membaca.Bagi mereka yang cukup dewasa dan mempunyai pe [...]

    4. Membaca Dendam hasil nukilan Affifudin Omar mampu membuat pembaca menyelami sisi gelap dunia perniagaan, konspirasi dalam perundangan dan keadilan, dan semestinya konflik pergolakan perasaan manusia. Tidak dilupakan elemen mistik dan spiritual yang kuat menjadi tunjang utama kepada intipati novel ini. Usai membacanya sekitar jam 3.30 pagi tadi, Dendam dapat dikonklusikan kepada dua poin yang utama, iaitu:1. Ia hampir seperti membaca sebuah manual tentang all things evil (teknik menginterogasi, p [...]

    5. Khalil Gibran merupakan seorang jutawan yang mempunyai sebuah empayar bisnes yang besar didalam dan luar negara. Dari kecil beliau disemaikan dengan dendam terhadap penguasa oleh ayahnya. Beliau memasuki polis semata-mata untuk membalas dendam bagi pihak ayahnya. Beberapa tahun kemudian beliau berhenti dari polis untuk mengelakkan diri dari menteri yang pernah diseksanya. Beliau kemudiannya memulakan bisnes dengan wang haramnya yang disimpan di Thailand. Empayarnya semakin berkembang dan terus b [...]

    6. Karya pertama dari Buku Fixi yang saya baca. Ini buku Fixi saya yang pertama, jadi saya tidak boleh membandingkan DENDAM dengan karya Fixi yang lain. Affifudin Omar mengeluarkan segala pengalaman dan pengetahuannya dalam arena politik dan golongan atasan dan mencurahkannya dalam novel ini.Olahan watak Khalil Gibran yang sejak kecil mengenal erti dendam, pembalasan, hukuman dan bersifat sadistik terhadap sesuatu, adalah sangat baik. Roda takdir yang berputar sekeliling Khalil Gibran berjaya Affif [...]

    7. Ceritanya berkisar tentang seorang lelaki yang bernama Khalil Gibran dari zamannya mula bekerja sebagai polis hingga kejayaannya sebagai usahawan. Walaupun tajuknya dendam, tapi punca dendamnya hanya 1 dan telah pun dulunaskan pada awal-awal cerita. Lebih separuh daripada buku cuma bercerita tentang dirinya yang mula berhijrah, dan bertaubat. Lebih kepada biografi. Mungkin pada awal cerita nampak menyeronokkan tapi pada pertengahan cerita, plot sudah agak longgar dan tanpa arah tujuan. Daripada [...]

    8. Aku cuba baca juga buku ini walaupun sudah penat membaca tulisan yang melibatkan Dato', Datuk dan Tan Sri kerana amat penat dan menjengkelkan bila perlu menyebut dalam hati gelaran-gelaran mereka dalam kadar yang kerap.Ciri-ciri sinikal di dalam novel ini jelasnya diinspirasikan daripada peristiwa yang tak asing dan pernah menghuni dada akhbar dan media elektronik selain disertakan dengan karakter Khalil Gibran yang pandai berfalsafah. Siapa sangka buku sinipis ini terkandung hayat cerita yang d [...]

    9. aku tak tau kenapa jalan cerita dia slow sangatnyak meleret. dan aku tak eksaited untuk sambung membaca.unsur suspen tu kurang/tak ada/aku sendiri tak perasan.tapi aku berjaya habiskan dalam 4/5 hari.terpaksa.kalau tak membazir. haha.tapi masa tang ending dia tu sikit tacing la. sobs sobs.

    10. novel ni pada aku mungkin lebih kurang sama dengan drama drama samarinda dekat tv3, tapi lebih detail. segala urusan koperat yang aku tengok dalam drama nampak macam mudah macam kacang. tapi bila baca novel ni baru aku tau, the real meaning of koperat. buku ni juga memberi penjelasan macammana dalam tv tu ada banyak rancangan rancangan sampah, terutamanya astro.

    11. gaya penceritaan pantas dalam scene2 pendektu kritik sosial secara halus terhadap sistem-sistem sosial dalam masyarakat dari penulis yg melaluinya sebagai rencah kehidupan.kurniaan darjah, rasuah, fikrah polis, kemewahan datin dan lain-lain digarap dengan kick.

    12. Sekalipun orang kata macam Samarinda, tapi aku bagi 5 bintang sebab penulisnya memenangkan orang yang baik. Karya yang bagus mestilah menjentik nurani pembaca ke arah kebaikan.

    13. simple. tapi kurang memuaskan. terlalu straight forward. tapi saya suka bagaimana penulis menceritakan perihal perniagaan-politik . lepas tu tambahan fakta, maka cerita bukan setakat cerita. :)

    14. Membaca DENDAM tatkala bahang PRU13, memang benar-benar membuka mata. Perihal rasuah-kroni, kekejaman pihak polis yang menyalahgunakan kuasa, perempuan simpanan dan seks, ahli politik, kelab-kelab malam, arak, dadah berleluasa terlepas masuk dalam negara, title dato' palsu dan bermacam lagi, membuatkan aku bersetuju bahawa benda-benda macam ini memang tidak dapat lari dalam dunia kita. Bukan sahaja di Malaysia, di seluruh dunia khususnya. Itulah, ujian dari Allah Ta'ala kepada orang berkuasa. Se [...]

    15. Straight-forward, lancar dan matang - itulah yang dapat hamba ulas tentang 'Dendam' secara keseluruhannya. Tiada masalah untuk hamba hadam apa yang cuba disampaikan oleh penulis kerana membaca ceritanya ini seperti memandu di atas jalan lurus sepanjang 50 kilometer tanpa selekoh, bukit mahupun simpang dan tanpa kesesakan lalulintas juga :-P. Lagipula, ada beberapa isu politik yang dimuatkan dalam buku ini pernah kita dengar makanya kita tidaklah 'cultural shock' apabila membacanya (hehehe).Sejuj [...]

    16. Seperti biasa, saya tidak berasa kecewa bila membaca buku terbitan Fixi! Tahniah saya ingin ucapkan kepada Team Buku Fixi yang bijak memilih penulis.Buku Dendam ini telah berjaya menceritakan bagaimana perasaan dendam ini boleh membuat sesorang melakukan sesuatu diluar jangkaan, walaupun pada asalnya mangsa kejadian bukanlah watak utama dalam novel ini.Dendamnya kepada orang lain telah membuatkan dia 'terpsaksa' melakukan perkara yang kurang menyenangkan kepada pihak yang tidak ada kaitan dengan [...]

    17. mungkin bagi sesetengah buku tanpa plot yang jelas, tanpa unsur konflik yang twist jalan cerita menjadikan sesebuah naskah itu hambar dan mendatar. tapi tidak untuk Dendam. aku rasakan jalan cerita novel bukan semata fiksyen tetapi tentang traveog kehidupan. kisah tentang transformasi Khalil Gibran memanusiakan diri. falsafah kehidupan yang dibawa Gibran membuat aku terbawa-bawa sehingga setelah aku menutup pembacaan. "to err is human, to forgive is divine"bagaimana sebenarnya dalam kehidupan se [...]

    18. Jalan cerita hidup Khalil Gibran dari kecil (membunuh kucing atas sebab kucing tu telah makan anak ayam nya) dan di semat kan sifat dendam di hati oleh Muhammad Amin (bapanya) utk membalas dendam terhadap Sarjan Mejar Samad yg mendera bapa Khalil Gibran sehingga cacat di dalam lokap polis. Sejak itu Khalil Gibran membesar dgn kerja kerja kotor (rompakan, wang haram, dll) walaupun beliau seorang Inspektor polis. sehingga menjadi jutawan kejayaan nya, tuhan telah memberi kan cahaya hidayah di masa [...]

    19. "Kadang-kadang ia begitu jinak mematuk-matuk sekoi di tangan pengunjung. Tetapi harus kita ingat, sejinak-jinak merpati, walaupun jinaknya sampai boleh mematuk di atas tangan tetapi masih juga liar."Novel ini bersama plotnya bergerak dengan sangat mudah. Walaupun lingkungan tema dan latarnya sangat besar. Wataknya sangat ramai, tetapi boleh diingati dengan berkesan. Mungkin kerana bahasanya yang ringan maka dengan selamba penulis secara tiba-tiba dapat memusingkan apa jua situasi perenggan cerit [...]

    20. Penulis banyak bercerita daripada dialog. Dendam merupakan karya pertama yang saya baca yang menggunakan sedikit dialog dalam penceritaannya. Penulis lebih banyak menerangkan setiap apa yang berlaku di dalam Dendam. Dari awal bab sampailah ke akhir bab, sangat sikit dialog yang digunakan. Saya rasa, apa yang penulis tuliskan disini based on his experience dalam dunia perniagaan dan politik. Well, maybe ada yang dia ubah kan untuk menyedapkan cerita. So, untuk Dendam saya bagi 3.5 bintang (insert [...]

    21. At certain points of the story, I came across a few events that are quite familiar with the real events that we may have read in the national newspapers. Perhaps, the author is trying to explain and reveal his thoughts about those national issues that people always talk about on their backs and not able to publicly say it up front.Read: 2010rantings/2011

    22. Dendam menceritakan balik peristiwa2 terkenal dan dekat dgn diri kita semua cos byk scene semua tu kita tahun die menggarap crite dlm buku ni mejadi menarikt bez.hidupan politik dan polis dpt kite pahamiending die menginsafkan tu byk memberi pengajaran kpd kite semua.gatlah jgn lah kite berdendam kerana ia akan dtg semula kat kiteterbaekk.fudin omar mmg pndai menulis lagi2 ttg politikoleh itu, aku akan membaca paradoks karya die gak xlama lagi

    23. Apa yang menarik di dalam karya keenam Affifudin Omar ini ialah beliau mahir mengadaptasi kebanyakan tragedi penting yang berlaku di sekeliling kita. Bagi individu yang acap kali mengikuti perkembangan isu semasa dan politik negara, buku ini mampu mengukir senyuman di bibir anda secara tidak sengaja. Karya yang sinis ini membuatkan saya terseyum hampir setiap kali membacanya. Pada pengamatan saya, Affifudin Omar telah mencoretkan satu penulisan karya dengan baik sekali.

    24. Out of all 4 Fixi books I've read, this is by far the best. It has everything rolled up to make a very good story. The evolution of Khalil Gibran, from a kid filled with sense of revenge and suddenly turned into a cold-hearted man, and finally repented and live in harmony and calm. Lots of good values in this one. Oh, you can learn about politics tooheh. Kudos to Affifudin Omar. Nice one.

    25. Penceritaan yang okay walaupun story line bergerak pantas. 4 bintang sebab aku tidak minat politik (heh!) walaupun aku tak nafikan hati aku tertanya-tanya juga tentang realiti sebenar politik di Malaysia selepas habis baca novel ini but anyhoo, another good novel from Fixi.

    26. Cliche. Topik dendam tu dijadikan sebagai esen utama cerita dalam novel ini. cara penceritaan sedikit mendatar walaupun perkembangan watak Khalil Gibran tu boleh diperhatikan dengan jelas seiring dengan perkembangan cerita. Salah satu cubaan penulisan yang jujur.

    27. Novel pertama Fixi yang aku ada dan baca. Secara keseluruhan, sangat terbaik. Bahasa sempoi. Cerita laju tak meleret-leret. Setiap bab buatkan aku teruja nak tahu apa jadi. Politik semasa, keadaan yang berlaku dekat negara kita. Memang osem.Terbaik!

    28. Klu nk taw apa itu dendam, keinsafan dan realiti dunia korporat dan polis silala baca buku ini. Macam2 korg bole taw. Hehe

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *